Om Ulrika Ernvik

Jag heter Ulrika, och att vara förälder är det mest fantastiska jag har varit med om – men också det svåraste! Som tur är har våra fem barn varit väldigt tålmodiga och under åren lärt både mej och min man otroligt mycket om vad barn behöver, vad föräldrar behöver, och hur vi kan leva och utvecklas tillsammans. Jag har också förmånen att sedan 30 år vara gift med en mycket tålmodig man, som jag tillsammans med fått lära mej vad kärlek är.

I mitt jobb, som socionom, pastor och psykoterapeut, har jag fått möta många par, föräldrar och barn som också lär mej massor.

Det mina barn har lärt mej, det andra föräldrar och barn har lärt mej, det jag själv minns av att vara barn, det jag fått med mej av att leva i flera olika kulturer både som barn och vuxen, det jag upptäckt i livet och det jag läst mej till i utbildningar, kurser och böcker, har jag försökt att samla ihop på den här sidan, för att jag vill dela med mej av det till dej. Min förhoppning är att du ska kunna hitta nya tankar och idéer att använda i ditt liv och i din familj. Allt passar inte dej, för vi är alla olika, men plocka och pröva dej fram.

Jag har valt att ge den här sidan namnet Familjeglädje – för det är det som är min önskan för dej och mej: Att vi ska få uppleva ännu mer glädje i våra familjer! Den glädjen önskar jag också för andra grupper som på olika sätt lever och arbetar tillsammans, så mycket av det du hittar på den här hemsidan går också att använda i grupper.

Familjeglädje är också namnet på mitt företag. Kontakta mej gärna om du har frågor eller funderingar kring det som du läser om här. I mitt företag erbjuder jag:

– Samtal på min mottagning Relationsverkstan i Mariestad, i Chiang Mai i Thailand under de perioder jag bor där, eller via skype. Jag kan träffa dej enskilt, eller ni kan komma som par eller familj.

– Rådgivning för dej som arbetar med familjer, och vill ha tips på hur du kan arbeta med barn- och familjesamtal, barn och familjer från andra kulturer, barn och familjer som flyttar mellan kulturer, barn och familjer som upplevt händelser som utlöst trauma, samt anknytningsstöd till barn och föräldrar.

– Handledning till familjehem.

– Handledning och utbildning till socionomer, familjeterapeuter och andra som arbetar med familjer, speciellt på teman anknytning, barn- och familjesamtal, kulturförståelse och traumabearbetning.

– Föreläsningar och idéstunder – på en mängd olika teman, som du hittar under fliken seminarier. Alla typer av seminarier jag ger är interaktiva, med målsättning att deltagarna ska få en upplevelse och konkreta verktyg med sej att använda i sitt eget liv och i sitt arbete.

– Gruppglädje – halvdag, heldag eller flera dagar för grupper som vill komma djupare och vidare i relationer och uppdrag.

– Retreater, gärna för alla åldrar, halvdagar eller flera dagar.

Lite fakta om mej

Jag är auktoriserad socionom, med en Magister examen i Socialt Arbete. Jag är också legitimerad psykoterapeut, med inriktning familjeterapi.

Jag har i flera år arbetat inom den svenska socialtjänsten, bl a på en Familjecentral. Jag har också arbetat flera år i Thailand, bl a med att utveckla och hålla kurser för föräldrar och barnhemspersonal, en kurs som heter ”Att förstå barn”, samt med traumabearbetning för barn och familjer. Både i Sverige och i Thailand har mitt arbete inneburit många samtal med föräldrar, barn och familjer, i Sverige på familjecentral samt i mitt eget företag, och i Thailand på ett center som heter The Well International, där jag framförallt mött familjer som lever i flera kulturer. Jag har själv haft förmånen att växa upp i en annan kultur än min egen, i Kongo, och hjälper gärna andra som vuxit upp i flera kulturer att forma sin mångkulturella identitet och processa sina erfarenheter.

Jag har också utbildning i, erfarenhet av och speciellt intresse för adoptivbarn och deras föräldrar, hur det är att flytta mellan kulturer, barn och traumabearbetning, amning, naturlig familjeplanering, och inte minst av att förmedla ett budskap så att det blir begripligt för alla. Under senare år har jag också börjat utforska vad andlig vägledning är, och hur andlig vägledning kan erbjudas till både barn och vuxna, till både enskilda och till grupper.  Läs gärna mer i min bok ”Andas med Gud”. Jag älskar att leda grupper genom processer, och se hur de skapar ny kunskap, hittar nya vägar och bygger broar till varandra inom gruppen och utåt. Jag tycker om att jobba med många olika metoder och att vara kreativ, både i samtalsrummet och i föreläsningar. Och jag blir alldeles varm inombords när jag i samtal och i andra sammanhang ser hur människor får närmare och djupare relationer till varandra och till Gud.

Jag är kristen, och jobbar utifrån kristen grund när den jag möter önskar det. Det betyder att jag tror att vår relation till Gud är viktig för hur vi mår både som enskilda och som familjer, och att jag tror att Gud verkligen vill ha en personlig relation till oss var och en, att han bryr sej om hur vi mår, och att han vill vara delaktig i våra liv. Jag har full respekt för var och en och den tro som finns eller inte finns, och låter Gud vänta utanför samtalsrummet för den som så önskar.

Om du vill se en film från en föreläsning jag gav på familjeterapikongressen 2015, på temat ”Hur gör vi familjeterapi med mer än ord”, klicka här.

Ulrika Ernvik

familjegladje.se